Pravilnik o upisu

Međunarodni pristup

Naš školski program zasnovan je na državnom kurikulumu Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo i nauke (MOES) Federacije Bosne i Hercegovine, ali je stručno prilagođen jedinstvenim potrebama stranih studenata.

To postižemo uz pomoć i podršku Cambridge International Primary programa. Kako školu pohađaju djeca različitih nacionalnosti, multikulturalni duh se može osjetiti u svim našim aktivnostima.

Richmond Park osnovna škola nudi nastavni plan i program na međunarodnom nivou, a sva komunikacija u nastavnom procesu se odvija na engleksom jeziku. Pored toga, učenici naše škole uče bosanski/srpski/hrvatski jezik i prema nastavnom planu i programu MON KS i njemački jezik od petog razreda kao drugi strani jezik.

Škola primjenjuje gore navedeni nastavni plan i program uz pomoć visokokvalificiranog, iskusnog i predanog nastavnog kadra a koji se zalaže za svako dijete u odnosu na njegove sklonosti s ciljem ostvarenja svog punog potencijala.

 

Proces upisa

  1. Porodice kontaktiraju školu putem telefona ili emaila kako bi zakazali informativni sastanak.
  2. Održavanje informativnog sastanka, obilazak škole i informisanje o potrebnoj dokumentaciji za upis djeteta u školu.
  3. Razgovor sa pedagogom škole i dostavljanje potrebne dokumentacije. (Roditelji su obavezni prijaviti posebne zahtjeve (potrebe) za učenje prilikom registracije.)
  4. Učenici koji se upisuju u starije razrede će imati upriličen razgovor sa nastavnikom engleskog jezika gdje će se procijeniti da li učenik ima potrebu za EAL programom.
  5. Upisani učenici i njihovi roditelji razumiju i prihvataju pravilnike koji se provode unutar Richmond Park osnovne škole u Sarajevu.

 

Uvjeti za prijavu

U prvi razred se upisuju djeca koja do 01. septembra tekuće godine pune 6 godina.
Svi učenici starijih razreda koji se prijavljuju u IPSS trebaju dostaviti uvjerenje o položenom prethodnom razredu. Ukoliko se učenici upisuju u RP osnovnu školu nakon završenog prethodnog razreda u drugoj državi ili obrazovnom sistemu neophodno je uraditi ekvivalenciju ocijena u Ministarstvu obrazovanja KS. Kako bi ovaj proces bio što lakši, pružamo usluge pomoći pri prikupljanju i dostavljanju dokumentacije.
S obzirom da se nastava izvodi na engleskom jeziku, poželjno je prethodno znanje. Ukoliko se ipak učenik upisuje u starije razrede bez prethodnog znanja engleskog jezika na zadovoljavajjućem nivou, omogućen mu je pristup EAL programu.
 

EAL (English as an Additional Language) program

Učenicima kojima engleski jezik nije maternji jezik, imaju priliku za učenjem ili dodatnim usavršavanjem engleskog jezika. Većina učenika naše škole nisu iz govornih područja gdje je engleski jezik maternji i ponosni smo što u toku svog obrazovanja vrlo dobro se nauče služiti i engleskim kao stranim jezikom.

Mnogi od ovih učenika, na početku školovanja, trebaju određeni nivo podrške pri učenju engleskog kao stranog jezika a kako bi lakše pratili nastavni proces. S ciljem uklapanja u novu sredinu, organizujemo EAL program koji uključuje dodatne časove – intenzivni kurs engleskog jezika.

 

Veličine razreda

Maksimalan broj učenika u svim odjeljenjima od prvog do devetog razreda je 24.

 

Prilika svima

Richmond Park osnovna škola pruža mogućnosti za učenje, otkrivanje i doživljavanje života izvan učionice – škole. Usmjereni smo na razvoj cijelovite ličnosti, fokusirajući se na ono što učenike zanima i inspiriše.

Učenicima pružamo brojne mogućnosti da se uključe u rad lokalne i međunarodne zajednice. Kombinacijom redovnih školskih aktivnosti i širokog vannastavnog programa stvorili smo okruženje u kojem svako dijete može napredovati.

 

Učenici sa poteškoćama u razvoju

Učenici sa blagim socijalnim/emocionalnim problemima, poteškoćama u učenju ili drugim posebnim potrebama se upućuju na evaluaciju našem koordinatoru za rad sa djecom sa posebnim potrebama (školskom pedagogu) na evaluaciju.

Odluku o prijemu djeteta izvršit će director škole na osnovu preporuke koordinatora za rad sa djecom sa posebnim potrebama.

Ako se utvrdi da škola ne može udovoljiti posebnim potrebama djeteta, roditelje ćemo uputiti na prikladniju opciju za njihovo dijete.

 

Izuzetan prijem

Ukoliko dijete i nema navršenih šest godina do 1. septembra, a roditelji žele izvršiti upis djeteta u školu, vrši se razgovor i procjena djeteta od strane pedagoga škole. Odluika o upisu djeteta će biti donešena u korist učenika ovisno o njegovoj psihofizičkoj zrelosti.